2009. február 25., szerda

Hullrablás: szétkapkodják YSL művészeti gyűjteményét

Mint ahogy azt korábban írtuk - persze nem ezért volt köztudott - Yves Saint Laurent (YSL) komoly művészeti gyűjteménnyel bírt, amit ezekben a napokban ad el a Christie's. A gyűjtemény (eddigi) sztárdarabja egy Eileen Gray fotel (FAUTEUIL AUX DRAGONS). Íme a fotel:

Íme a hír:

"89 milliárd forintért vettek Yves Saint Laurent hagyatékából

Kína közben a pekingi nyári császári palota kifosztásakor eltűnt szobrokat követeli vissza.
Továbbra is nagy sikerrel zajlik Párizsban a közelmúltban elhunyt Yves Saint Laurent hagyatékából rendezett árverés: egy gyűjtő 21,9 millió euróért (6,5 milliárd forintért) vette meg Eileen Gray egyik foteljét.
Ez volt a második legmagasabb ár, amit valaha árverésen egy bútordarabért fizettek, a vevő azonban nem kívánta nyilvánosságra hozni kilétét - közölte a Christie,s aukciósház. XX. századi bútorért azonban még nem fizettek magasabb összeget.
Az 1917 és 1919 között, barna bőrből készült art deco támlás fotelt mindkét karfáján sárkányfejek díszítik. Az ír születésű Eileen Gray (1878-1976) egyike a XX. század legjelentősebb tervezőinek. Egy általa tervezett többajtós szekrény közel 4 millió euróért (1,1 milliárd forintért) cserélt gazdát a kedd este második felvonásához érkező árverésen.
A Christie,s tájékoztatása szerint az Kína ugyanis olyan régi bronzszobrok visszaadását követeli, amelyek a pekingi nyári császári palota kifosztásakor és élettársa, Pierre Bergé tulajdonában lévő páratlan műkincsgyűjteményből rendezett árverés az első két este összesen 297 millió eurót (88,9 milliárd forint) bevételt hozott.
Szerdán a szobrok, az ázsiai művészet, az iszlám és az antik remekek kerülnek kalapács alá. Az árverés végső összege várhatóan messze túlszárnyalja majd az eredetileg 300 millió euróra (90,1 milliárd forintra) tervezett bevételt.
A hatalmas érdeklődést kiváltó árverés diplomáciai vonatkozásai miatt is nagy figyelmet keltett. Kína ugyanis olyan régi bronzszobrok visszaadását követeli, amelyek a pekingi nyári császári palota kifosztásakor tűntek el, és a divattervező gyüjteményéből kerültek elő. Az ügy már a párizsi bíróságot is megjárta, az ázsiai ország kormánya hivatalosan is az árverés megakadályozására szólított fel."

(MTI)

Nincsenek megjegyzések: